Semnificatia culorilor - simbolurile ce se ascund in spatele nuantelor pe care le porti

Tanara la shopping tinand in maini doua umerase cu rochii colorate

Dintre toți stimulii la care sunt expuse simțurile oamenilor, culorile sunt printre cele mai puternice și mai pline de semnificații. Mintea face asocieri de care nici nu ești conștient pentru început, atunci când privești anumite nuanțe sau combinații. De aceea, cromatica este o modalitate excelentă de a transmite mesaje și de comunica cu cei din jur. Marii creatori de modă se folosesc de acest lucru de fiecare dată când creează noi ținute. 

Află din articolul de mai jos ce simbolizează culorile folosite în lumea modei și ce asocieri să faci pentru a transmite diverse mesaje în mod subliminal.

Cuprins

  1. Care este semnificația culorilor în modă
  2. Ce culori să combini pentru ca hainele tale să transmită mesajul dorit

1. Care este semnificația culorilor în modă

Pentru a-ți perfecționa modul în care îți asortezi hainele, trebuie să stăpânești subtilitățile culorilor pe care le porți și cum pot fi ele asociate pentru a crea impactul dorit.

  • Roșu
  • Una dintre cele mai iubite culori de către toți creatorii de modă, roșu este utilizat atât în ținutele femeilor, cât și ale bărbaților. De obicei, aceasta este nuanta pasiunii, este purtată îndeosebi de oameni cu o personalitate puternică și determinată. De asemenea, este alegerea celor îndrăgostiți și poate fi un mesaj pentru partenerul lor.

    Persoane imbracate in rosu

  • Albastru
  • La fel ca roșu, albastrul este o culoare primară și este des întâlnită în garderobele iubitorilor de modă. Este o nuanță asociată cu masculinitatea și forța. Dat fiind că mai simbolizează limpezime și claritate, se folosește des în designul costumelor office. Dacă alegi o variantă mai deschisă la culoare, aceasta poate semnifica inocența, prospețimea și faptul că ești o fire visătoare. De aceea, una dintre cele mai iubite ținute de către persoanele tinere este cea alcătuită din blugi și tricou alb.

    Persoane imbracate in albastru

  • Galben
  • Nimic nu întruchipează mai bine optimismul și entuziasmul decât culoarea galbenă. Fiind o nuanță de inspirație botanică, duce cu gândul la natură și la zilele însorite. În trecut era adesea asociată sentimentului de gelozie, însă în ziua de astăzi este considerată ca fiind un simbol al tinereții și jovialității. De aceea, este ușor de integrat în ținutele casual, dar și la evenimente mai puțin formale.

    Persoane imbracate in galben

  • Portocaliu
  • Atunci când vezi o ținută portocalie, te gândești imediat la energie, vitalitate și bună dispoziție. Așadar, pentru zilele în care te simți aventuros/aventuroasă, apelează cu încredere la această nuanță. Chiar dacă părerile sunt împărțite în privința acestei culori, nu ezita să te îmbraci în portocaliu, dacă așa îți dictează intuiția.

    Tanara imbracata intr-un sacou portocaliu care priveste in jos

  • Mov
  • Movul reprezintă o culoare mai complicat de purtat și nu oricine se pricepe să creeze un outfit pornind de la această nuanță. În trecut era asociată cu regalitatea, fiind una dintre culorile cele mai nobile. Deși în fiecare cultură a căpătat alte semnificații, ea este adesea semnul belșugului și al bunăstării. 

    Tanara stand ghemuita cu privirea pierduta in rochie de culoare mov

  • Verde
  • Această culoare este simbolul naturii, așadar, semnificația pe care o poartă este aceea a echilibrului, a reînnoirii, a speranței și a prospețimii. Este o nuanță destinată celor curajoși, dispuși să-și asume riscuri și să evolueze.

    Tanara data cu ruj rosu aprins, in rochie verde, privind in jos

  • Maro
  • Cele mai multe outfituri smart casual, alcătuite adesea din sacou, bluză și pantaloni, sunt construite în jurul acestei culori, datorită faptului că este elegantă, dar nepretențioasă. Este o nuanță neutră și simbolizează pământul, și de aceea este potrivită pentru persoanele prietenoase și ospitaliere.

    Aranjament cu pulover maro adidasi si trandafiri pe o patura pufoasa

    2. Ce culori să combini pentru ca hainele tale să transmită mesajul dorit

    Ținutele care nu sunt monocrome trebuie să respecte câteva reguli de asortare. Pe lângă combinațiile care au o culoare dominantă sau se folosesc de asocieri cu alb, negru și gri, o altă posibilitate este asocierea de nuanțe complementare.

  • Roșu și verde
  • Prin alăturarea celor doi pigmenți, obții outfituri strălucitoare, care simbolizează curaj, forță și pasiune. Dat fiind că este vorba de două nuanțe inspirate din natură, o astfel de ținută va da dovadă de autenticitate și eleganță. Însă aceste două culori pot fi utilizate și în realizarea unui outfit casual, fie el smart, office sau de stradă. 

  • Galben și violet
  •  Această asociere este una pe care nu mulți au curajul să o abordeze, și pe bună dreptate. Pentru a îmbina cele două culori, trebuie să deții mult curaj, deoarece alăturarea lor simbolizează o personalitate fantezistă, plină de creativitate și cu o energie aparte. Este specifică celor care vor să iasă din tipare, să atragă privirile și să sugereze că regulile sunt făcute doar pentru a fi încălcate.

  • Albastru și portocaliu
  • Datorită semnificațiilor celor două culori, această combinație sugerează vitalitate, prospețime, dorința de a explora și de a cunoaște orizonturi noi. Serenitatea simbolizată de albastru și energia evocată de portocaliu insuflă o personalitate determinată și imună la conflicte exterioare.

    Așadar, folosește de sensul atribuit fiecărei culori și creează-ți o garderobă care le transmite celor din jur mai multe despre tine, despre personalitatea și despre obiectivele tale.

    Sursa foto: Unsplash, Pexels, Pixabay

    Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor