Ce inseamna outlet: ce sunt magazinele de tip outlet si de ce sunt avantajoase?

Daca te numeri printre iubitorii infocati ai hainelor, cu siguranta ai auzit si tu termenul de „outlet”. Magazinele de acest tip, fie ele online sau fizice, s-au dezvoltat enorm in ultimii ani si au devenit in prezent un segment de o importanta substantiala pe piata vestimentara.

Aproape oriunde ai calatori in lume, vei gasi cel putin cate un outlet in fiecare oras. Extinderea lor se datoreaza faptului ca iubitorii modei au inceput sa prefere acest tip de magazine in defavoarea celor clasice de retail, date fiind avantajele financiare pe care le presupun.

Si tu, cel mai probabil, ai cumparat cel putin odata haine de outlet, fara sa realizezi, poate, ce inseamna cu exactitate acest concept. Daca vrei sa te informezi mai bine, citeste acest articol pentru a afla ce este mai exact un magazin de tip outlet, cu ce se diferentiaza de retail-ul clasic si care sunt avantajele acestuia. 

Cuprins:

  1. Ce inseamna outlet? 
  2. Magazinul de tip outlet vs. magazinele de retail clasice: care sunt diferentele?
  3. Outletul: de ce ar trebui sa cumperi haine outlet

1. Ce inseamna outlet?

Contrar parerilor publice, magazinele outlet nu reprezinta un concept nou aparut pe piata. Ele au luat nastere in Statele Unite la inceputul secolului trecut, in jurul anilor ’30 si erau destinate exclusiv angajatilor companiilor respective, carora le erau oferite produsele in exces sau cele care prezentau defecte, la preturi foarte mici. La putin timp, insa, aceste magazine nu mai erau destinate doar angajatilor, extinzandu-se catre orice categorie de cumparator.

Camasi si triocuri pe umeras

Pana spre sfarsitul secolului, scopul principal al unui outlet a ramas comercializarea bunurilor in exces sau defectate, la preturi exponential mai scazute. În prezent, singurul atribut original a ramas cel al pretului. Un magazin de tip outlet nu se mai rezuma la a comercializa produsele unui singur brand si cu siguranta bunurile care prezinta defecte nu mai sunt punctele sale de focus.

Cu alte cuvinte, un outlet vestimentar reprezinta un magazin fizic sau digital in care consumatorii pot gasi haine de la diferite branduri (inclusiv de la cele premium sau luxury) la preturi care pot cobori si pana la 20-30% din pretul original. Calitatea acestora nu este inferioara fata de cea a hainelor pe care le gasesti in magazine de retail clasice, iar pretul scazut se datoreaza stocului care depaseste puterea de depozitare sau cererea pietei. Practic, atunci cand un brand cunoscut ramane cu o anumita cantitate de produs in plus, pe care nu are unde sa o comercializeze, o trimite catre magazinele outlet.

Atentie: un magazin outlet se diferentiaza din toate punctele de vedere de un second-hand. Daca la cel din urma poti gasi produse care au apartinut, in trecut, altor consumatori si care sunt recomercializate, articolele pe care un outlet le pune la vanzare sunt noi, necomercializate anterior si provenite direct de la casele de productie.

2. Magazinul de tip outlet vs. magazinele de retail clasice: care sunt diferentele?

În prezent, outlet-urile nu se mai deosebesc extrem de tare de retail-urile vestimentare clasice. Este foarte probabil sa intri intr-un astfel de magazin fara sa realizezi ca este un outlet.

Bluze si pantaloni pe umerase, in fata unui zid vopsit in alb

Cu toate acestea, exista inca anumite diferente cheie intre cele doua categorii de comercianti. Iata care sunt acestea:

  1. Pretul

Pretul este principalul factor care diferentiaza un outlet de un magazin de retail clasic. Daca cel din urma comercializeaza haine la pretul standard, fara foarte multe discount-uri sau oferte, un outlet iti ofera produse la pret de producator sau mai scazute, oferind acelasi raport calitativ. Spre exemplu, un retailer clasic poate avea un stoc de 50 de perechi de pantofi de la un anumit brand, pe care sa le comercializeze cu 500 de lei/produs, in timp ce un magazin outlet poate avea un stoc de 80 de perechi din acelasi model, comercializate cu 200 de lei/produs.

  1. Locatia

Majoritatea magazinelor de tip outlet nu vor putea fi gasite in centre comerciale mari precum mall-urile, ci, mai degraba, in locatii separate, inchiriate sau cumparate. De obicei, magazinele mai mici vor fi plasate in zonele cele mai aglomerate ale orasului, pentru a facilita accesul cumparatorilor. În cazul outlet-urilor mari, in schimb, se prefera locatiile situate in afara orasului sau la iesirea/intrarea acestuia, dat fiind spatiul semnificativ de care are nevoie.

  1. Stocurile

O alta diferenta majora dintre cele doua categorii de comercianti este reprezentata de stocuri. În cazul unui magazin de retail clasic se comercializeaza produse din colectiile actuale, iar stocurile pot fi refacute dupa epuizare.

Magazin cu haine pe rafturi si pe umerase, cu panouri publicitare pe pereti

Un outlet, in schimb, isi va reface rareori stocul dupa ce produsele au fost epuizate, comercializand, de cele mai multe ori, articole din colectiile anterioare.

3.Outletul: de ce ar trebui sa cumperi haine outlet

Daca nu ai apelat pana acum la un magazin de tip outlet, iata cateva dintre avantajele pe care acesta ti le poate aduce:

  1. Comoditate

Majoritatea magazinelor de tip outlet iti pun la dispozitie orice articol de care ai nevoie indiferent de sezon, fie ca este vorba de articole de plaja, ghete de iarna sau diferite tipuri de accesorii. Acest lucru iti va usura considerabil cautarile, caci vei putea gasi aproape orice intr-un singur loc.

  1. Haine de brand la preturi relativ scazute

În functie de outlet-ul pe care il vizitezi, poti gasi imbracaminte, incaltaminte sau accesorii de la cele mai cunoscute branduri,  la preturi semnificativ mai scazute decat cel initial. Pe magazinul digital Fashiondeals poti gasi multe dintre aceste branduri premium sau luxury, de renume sau case de moda de lux.

  1. Poate reprezenta o experienta foarte satisfacatoare

Cu siguranta cunosti si tu foarte bine sentimentul de satisfactie pe care il ai atunci cand gasesti intamplator o oferta extrem de convenabila intr-un magazin. Cel mai probabil cunosti si sentimentul de mandrie pe care il ai atunci cand reusesti sa iti achizitionezi un articol de brand ravnit de foarte multa lume. Aduna-le pe cele doua iar rezultatul ecuatiei va fi experienta pe care ti-o aduce outlet-ul! 

Un outlet iti poate aduce multe numeroase beneficii financiare. Ți se parea, pana acum, ca economiile si cumparaturile se bat cap in cap? Viziteaza si tu un astfel de magazin pentru a-ti dovedi contrariul!

Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com. 

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor